LIVE UPDATE | Ucraina, a șasea zi de la invazie: Zelenski, mesaj către UE: Dovediți că sunteți alături de noi / România va crește bugetul alocat Apărării de la 2% la 2,5% din PIB / Cel puțin 10 morți și 35 de răniți în bombardamentele de la Harkov

LIVE UPDATE | Ucraina, a șasea zi de la invazie: Zelenski, mesaj către UE: Dovediți că sunteți alături de noi / România va crește bugetul alocat Apărării de la 2% la 2,5% din PIB / Cel puțin 10 morți și 35 de răniți în bombardamentele de la Harkov
Sursa: Shutterstock
Publicat: 01/03/2022, 01:58
Actualizat: 01/03/2022, 22:53

Un convoi de mari dimensiuni al forțelor armate ruse se apropie de Kiev în primele ore ale zilei de 1 martie. Coloana de tehnică militară se întindea marți dimineața, în jurul orei 03.00 a.m., pe aproximativ 64 de kilometri, mai mult decât dublu în raport cu dimensiunile de 27 de kilometri raportate de imaginile din satelit luni seara. Cu o oră înainte de miezul nopții, convoiul era la aproximativ 48 de kilometri de granițele capitalei ucrainene. SUA au expulzat 12 diplomați ruși, pe care i-au acuzat că sunt „agenți de informații” care s-au antrenat în acțiuni de spionaj. Sunt anunțate noi sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce negocierile ruso-ucrainene de luni ar urma să fie reluată într-o a doua rundă de discuții. „Până acum nu avem rezultatul pe care am dori să-l obținem”, spune Volodimir Zelenski despre negocieri.

Ce s-a întâmplat până acum:

Cele mai importante evenimente ale zilei:

UPDATE – ora 22.51: Toţi cetăţenii ucraineni vor putea circula gratuit cu trenurile CFR, pe o perioadă nedeterminată, având în vedere situaţia actuală, a transmis, marţi, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

În acelaşi timp, potrivit ministrului, au fost create puncte speciale de informare cu translator şi s-au amenajat săli de aşteptare unde cetăţenii ucraineni primesc apă şi hrană.

UPDATE – ora 22.34: Traficul navelor fluviale pe braţul Chilia al Dunării a fost suspendat, începând de marţi după-amiază, din cauza războiului din Ucraina.

Decizia a fost luată pentru a preveni orice eveniment în care ar putea fi implicate nave, având în vedere faptul că o unitate militară din apropierea oraşului ucrainean Ismail a fost marţi bombardată.

UPDATE – ora 21.20: Şeful Consiliului pentru Securitatea şi Apărarea Ucrainei, Oleksii Danilov, a anunțat lichidarea unui grup de militari ceceni de elită din trupele denumite „kadîrovţi”, care aveau misiunea de a-l asasina pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Danilov a mai afirmat că informaţiile care au dus la anihilarea acestui grup vin de la agenţi FSB, care nu vor să fie implicaţi în această vărsare de sânge.

UPDATE – ora 21.18: Omul de afaceri rus Mihail Hodorkovski e de părere că doar o revoluție l-ar putea îndepărta pe Vladimir Putin de la putere și ar opri, astfel, agresiunile militare din Europa.

Hodorkovski, un fost magnat al petrolului și cândva cel mai bogat om din Rusis, el căzut în dizgraţia Kremlinului încă de la începutul primului mandat prezidenţial al lui Vladimir Putin, în anii 2000. Iar acum cere înlăturarea sa.

UPDATE – ora 20.39: Compania germană de echipament sportiv Adidas a decis să suspende contractul pe care îl avea cu Federația Rusă de Fotbal.

Decizia a fost anunţată, marţi, de un purtător de cuvânt al companiei, care nu a oferit și alte detalii. Parteneriatul dintre cele două ţări era în vigoare din 2008.

UPDATE – ora 19.54: Membrii Parlamentului European solicită instituțiilor europene să acorde Ucrainei statutul de țară candidată la UE, relatează Ukrinform.

Acest lucru este menționat în articolul 37 din rezoluția Parlamentului European privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, care a fost aprobată astăzi cu majoritate de voturi.

UPDATE – ora 19.32: Rachetele rusești au lovit în centrul cultural al celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Oficialii au descris acest atac cu bombă ca fiind unul mortal și „crud”.

BBC scrie că opera din oraș, o sală de concerte și birouri guvernamentale au fost lovite în Piața Libertății, în centrul orașului Harkov.

UPDATE – ora 19.19: Palatul în care s-ar putea ascunde Vladimir Putin după crimele de război pe care Rusia le-a făcut în Ucraina a costat 1.3 miliarde de euro, fiind situat la Marea Neagră.

Presa internațională scrie că grandioasa clădire a trebuit să fie dezinfectată și renovată de două ori, din cauza mucegaiului.

Liderul de la Kremlin are o strategie bine pusă la punct, existând informații conform cărora acesta a luat deja o decizie asupra locului unde se va ascunde după crimele de război pe care Rusia le-a făcut în Ucraina.

UPDATE – ora 19.18: Armata rusă a început un bombardament puternic asupra Complexului memorial al Holocaustului de la Babyn Yar. O familie întreagă a fost pur și simplu carbonizată, relatează Ukrinform.

„În acest moment, un atac puternic cu rachete este în curs de desfășurare pe teritoriul Complexului Memorial al Holocaustului de la Babyn Yar! Acești răufăcători ucid victimele Holocaustului pentru a doua oară!” a postat pe Facebook șeful biroului președintelui, Andriy Yermak.

UPDATE – ora 18.48: Ministrul Culturii și Politicii Informaționale al Ucrainei, Oleksandr Tkachenko, a declarat că armata rusă plănuiește să distrugă Catedrala Sfânta Sofia din Kiev.

Informația a fost confirmată și de Serviciul de informații al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene , relatează agenția de presă ucraineană Ukrinform.

UPDATE – ora 18.18: Zona din jurul unui masiv turn de televiziune din Kiev a fost lovită de rachetele rusești. Turnul nu a a căzut, transmite CNN.

Canalele nu vor funcționa pentru o vreme”, a precizat ministerul în declarația sa. „Difuzarea de rezervă a unor canale va fi activată în viitorul apropiat”.

UPDATE – ora 17.45: Aeronava militară Suhoi 27 aparținând Forțelor Aeriene Ucrainene, care aterizase joi la Bacău, a părăsit spaţiul aerian al României, marți, la solicitarea autorităţilor ucrainene, informează un comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Operațiunea a avut loc cu respectarea legislaţiei naţionale şi internaţionale, potrivit sursei citate.

UPDATE – ora 16.58: Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a avut, marți, o discuție cu omologul său chinez, Wang Yi, în care i-a solicitat ca Beijingul să ceară Rusiei oprirea războiului pe care îl duce împotriva Ucrainei.

Diplomația ucraineană anunță, printr-un comunicat, că Wang Yi i-a spus lui Kuleba că țara sa e pregătită să facă toate eforturile pentru ca încheia acest război pe cale diplomatică, relatează Reuters.

Discuția telefonică dintre cei doi diplomați este prima de când Rusia a început războiul de agresiune împotriva Ucrainei, săptămâna trecută. Conform diplomației chineze, apelul a fost inițiat de Kuleba.

UPATE – ora 16.40: O a doua rundă de negocieri între Rusia și Ucraina a fost programată pentru miercuri, 2 martie.

Anunțul a fost făcut de agenția de stat rusă Tass, care citează o sursă din partea rusă, conform The Guardian.

Prima rundă de discuții care a avut loc luni lângă granița Belarus-Ucraina s-a încheiat după aproximativ șase ore fără nicio decizie, dar ambele părți au convenit să participe la noi discuții în zilele următoare.

UPDATE – ora 16.12: Un container ruginit a fost dus în vama Urziceni, pentru a fi depozitate alimentele oferite refugiaților din Ucraina. Prefectul de Stau Mare afirmă că „dintr-o regretabilă eroare nu a fost verificată starea de întreținere a containerului”.

Conform imaginilor făcute publice de presa locală, containerul este în stare puternică de degradare, fiind în întregime ruginit.

UPDATE ora 16.08. Avertismentul unei experte în geopolică din SUA, despre Putin: „Va folosi toate armele pe care le are. Trebuie să fim pregătiţi”

Fosta directoare principală pentru Europa şi Rusia în Consiliul de Securitate Naţională al Statelor Unite, Fiona Hill, avertizează, într-un interviu pentru Politico, că urmează o perioadă grea și periculoasă, în ceea ce privește conflictul din Ucraina, dar mai ales strategia președintelui rus Vladimir Putin.

UPDATE – ora 15.53: Kremlinul a transmis marţi că, dacă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le va ordona trupelor din țară să depună armele, „nu ar mai exista victime” în războiul din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Zelenski este cel care poate să hotărască dacă în Ucraina vor mai fi sau nu victime.

UPDATE ora 15.33. Profesor rus: Vladimir Putin și-a mutat familia într-un „oraș subteran”, pregătit pentru incidente nucleare

Vladimir Putin și-ar fi ascuns în ultimele zile membrii familiei într-un „oraș subteran” din Siberia, potrivit unui profesor rus. (Citește mai multe aici..)

UPDATE ora 15.12. Klaus Iohannis: România va crește bugetul alocat Apărării de la 2% la 2,5% din PIB

Klaus Iohannis a anunțat, marți, în contextul crizei din Ucraina, că România va crește bugetul alocat Apărării de la 2% la 2,5% din PIB. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 15.10. Volodimir Zelenski le cere liderilor europeni să „demonstreze că sunteți cu noi”: „Doar așa lumina va învinge întunericul”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut un discurs puternic în Parlamentul European prin videoconferință. Așezat în fața drapelului țării, el a spus că astăzi va fi ultima pentru unii dintre cetățenii săi care apără țara.

Ucraina, a spus el, a plătit un preț foarte mare pentru idealurile europene: „Mii de oameni uciși, două revoluții, un război și cinci zile de invazie pe scară largă”.

UPDATE ora 14.40. Oficial ucrainean: Cel puțin 10 morți și 35 de răniți în bombardamentele de la Harkov. Căutările continuă

Cel puțin 10 persoane au fost ucise și 35 au fost rănite în loviturile cu rachete ale forțelor ruse, marți, în centrul orașului Harkov, potrivit consilierului Ministerului de Interne al Ucrainei, Anton Herașcenko, citat de CNN.

„Piața Libertății a fost lovită de o rachetă de croazieră. A fost o a doua lovitură cu o rachetă similară care a lovit clădirea după sosirea salvatorilor (în 5-7 minute). O treime din clădirea administrației a căzut”, a spus Herașcenko într-o postare pe Telegram.

Ruinele sunt verificate și vor fi și mai multe victime și răniți”, a adăugat el.

Serviciile de Urgență din Ucraina au confirmat, de asemenea, bilanțul morților într-o postare pe rețeaua de socializare marți.

„Salvatorii lucrează la fața locului. Scările și coridoarele de la toate etajele sunt complet distruse”, se arată în postare.

UPDATE ora 14.09. Ucrainenii susțin că soldații rușii se predau în masă: „Nu vor să moară pentru palatele lui Putin și Kadîrov!”

Presa ucraineană relatează că soldații ruși au început deja să se predea în masă, după șase zile de război. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 13.51. Liderul cecenilor, încălțat în bocanci Prada de 1.500 de euro: „Orice ordin al Kremlinului va fi dus la îndeplinire!”

Încălțat în bocancii săi Prada de 1.500 de euro, Kadîrov a dat asigurări că Garda Rusă din Republica Cecenia este înarmată cu echipament de ultimă generație, uniforme, „pregătite fizic, pentru a îndeplini ordine complexe”.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a transmis marți un mesaj privind situația refugiaților ucraineni care sosesc în România în aceste zile.

Potrivit acestuia, sute de mii de oameni nevinovați se confruntă cu o adevărată catastrofă umanitară ca urmare a „războiului atât de nedrept purtat de Rusia împotriva Ucrainei”.

UPDATE ora 13.38. Republica Moldova nu se va alătura sancțiunilor impuse de statele occidentale Rusiei

Ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a informat că Republica Moldova nu va introduce sancțiuni la adresa Rusiei.

UPDATE ora 13.37. Ce salariu are Vladimir Putin. Suma neașteptată pe care liderul de la Kremlin o primește anual

Vladimir Putin este considerat unul dintre cei mai influenți și bogați lideri politici. Cu toate acestea, nu există surse oficiale care să confirme averea pe care o deține liderul de la Kremlin. (Citește aici ce venituri lunare are Putin)

UPDATE ora 13.23. „Nici o țară din Europa nu se poate simți în siguranță” când vine vorba de Putin, a declarat președintele Lituaniei

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a avertizat că nicio țară din Europa „nu se poate simți în siguranță” când vine vorba de președintele Putin, conform CNN.

„Nici o țară din Uniunea Europeană, din Europa nu se poate simți în siguranță acum. Da, Ucraina este ținta numărul unu, dar dacă nu putem sprijini Ucraina, dacă Ucraina va cădea – fiți sigur că vom fi următorii, că Rusia va rămâne la ușile noastre”, a spus Nausėda pentru CNN, când a fost întrebat dacă Putin își poate îndrepta atenția către statele baltice Lituania, Estonia și Letonia la un moment dat.

UPDATE ora 13.15. Rusia ar fi folosit o armă termobarică în atacul asupra Ucrainei. „Ar putea fi o crimă de război”

Organizațiile pentru drepturile omului și ambasadorul Ucrainei în Statele Unite au acuzat Rusia că îi atacă pe ucraineni cu bombe cu dispersie și bombe cu vid.

UPDATE ora 13.05. Presa ucraineană: Soldații ruși, gata să ucidă civili pentru un telefon, după ce le-a fost tăiat accesul la roaming

După ce li s-a tăiat accesul la roaming, soldații ruși ar fi recurs la atrocități, pentru a pune mâna pe telefoanele ucrainenilor, informează Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecția Informației al Ucrainei.

UPDATE ora 12.50. Sancțiunile occidentale nu vor determina niciodată Rusia să-și schimbe poziția față de Ucraina, a anunțat Kremlinul

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, deși au început negocierile directe între Moscova și Kiev, nu există planuri pentru discuții între președinții celor două țări.

Peskov a respins acuzațiile de lovituri ale Rusiei asupra țintelor civile și de folosire a bombelor cu dispersie și a bombelor cu vid, a raportat Reuters.

El a refuzat să ofere o evaluare a situației militare de pe teren în a șasea zi a invaziei Rusiei în Ucraina, pe care Kremlinul o descrie drept operațiune specială de demilitarizare și „denazificare” a țării.

UPDATE ora 12.42. Uniunea Europeană a început să furnizeze Ucrainei informații din satelit despre mișcările Rusiei. Centrul de Sateliți al UE este condus de un român

Uniunea Europeană anunță că a solicitat centrului său de sateliți de la Madrid să transmită Kievului informații despre mișcările trupelor ruse.

UPDATE ora 12.34. Marea Britanie gata să intensifice sancțiunile împotriva Rusiei, anunță Boris Johnson

Într-o conferința de presă din Polonia, Boris Johnson spus că Vladimir Putin a subestimat „dorința pasională” a poporului ucrainean de a-și apăra țara, notează BBC.

El laudă, de asemenea, conducerea și „curajul” președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, despre care spune că și-a mobilizat țara și lumea pe fondul invaziei ruse.

Premierul britanic spune că „tragedia” pe care Marea Britanie și alții au prezis-o s-a împlinit acum odată cu invazia Ucrainei de către Vladimir Putin – și este chiar mai rău decât se aștepta.

El îl numește un dezastru în curs de desfășurare pe continentul european, iar Polonia se află și ea în prima linie.

UPDATE ora 12.20. Belarus nu se va alătura invaziei, spune Lukașenko

Liderul Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat presei de stat că forțele sale nu se vor alătura trupelor ruse în invazia Ucrainei, citat de CNN.

Lukașenko, care este un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a spus că „armata belarusă nu ia parte la acțiunile militare și nu a făcut asta niciodată”.

„Putem dovedi asta oricui. Mai mult decât atât, conducerea rusă nu a ridicat niciodată această problemă cu noi – implicarea noastră în conflictul armat. Și nu intenționăm să participăm la această operațiune specială în Ucraina în viitor”.

UPDATE ora 12.11. Cât de mare este pericolul unui atac nuclear din partea Rusiei? Răspunsul oficialilor occidentali

Duminică, președintele Vladimir Putin a ordonat armatei sale să mute „forțele de descurajare” ale Rusiei – care includ arme nucleare – într-un „mod special de luptă”. Dar ce înseamnă acest lucru mai exact asta? Nu este complet clar ce se poate întâmpla, spun analiștii occidentali. Oficialii britanici spun că limbajul folosit de Putin nu este în concordanță cu înțelegerile anterioare asupra nivelurilor de alertă pentru armele nucleare rusești. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 12.05. Războiul la 15 km de România! Casele românilor, zgudite de unda de șoc, după ce rușii au bombardat o bază militară din Cairaclia

Potrivit unor surse din cadrul Poliției de Frontieră, atacul a avut loc la ora 07.20, când două rachete rusești au lovit o stație de radio-locație a armatei ucrainene, situată în Loscinovka, la 20 km de Izmail. Atacul a fost resimțit și în România, unde casele locuitorilor din zona Pardina au fost puternic zguduite de unda de șoc.

UPDATE ora 12.00. Raiduri aeriene cu avioane de luptă deasupra Poloniei, făcute de armata germană

„Salvarea cerului de deasupra Poloniei”, au scris forțele aeriene germane pe Twitter, în dreptul unei imagini cu un avion de luptă, fără a oferi detalii suplomentare.

Un purtător de cuvânt al armatei a declarat pentru Reuters că avioanele Eurofighter zboară în misiuni ale Germaniei deasupra Poloniei.

UPDATE ora 11.54. WTA a luat prima măsură împotriva Rusiei după izbucnirea războiului din Ucraina

WTA, asociația care conduce tenisul feminin, s-a alăturat altor organizații din sportul mondial în ceea ce privește sancțiunile la adresa Rusiei, în contextul conflictului din Ucraina.

Astfel, conducătorii WTA au decis să elimine steagul Rusiei din dreptul numelui sportivelor din această țară în timpul transmisiunilor live de la turneele din această perioadă.

UPDATE ora 11.50. Ce spune un soldat rus prins în Ucraina: „Am fost trimis peste graniță fără hărți sau informații. Nu știu care era ținta”

Un soldat rus capturat de forțele ucrainene a mărturisit că a fost trimis peste graniță, în convoiul militar, fără să aibă vreo hartă ori să primească o misiune specifică de la superiorii săi.

UPDATE ora 11.45. Imaginea sfâșietoare a războiului. Bebelușii sunt mutați cu pătuțuri în adăposturile anti-bombe

Armata rusă continuă bombardamentele asupra marilor orașe din Ucraina. Explozii au fost auzite în apropierea Kievului, acolo unde o coloană de purtătoare de rachete, tancuri și blindate a fost văzută încă de ieri din satelit.

Postul independent de televiziune Nexta TV a publicat o imagine cutremurătoare dintr-un adăpost anti-bombe unde câteva mame au grijă de bebelușii mutați cu pătuțuri și jucării pe termen lung.

UPDATE ora 11.33. „Avioanele lor sunt absolut nebunești, uriașe”. Adolescentul care monitoriza avionul lui Elon Musk urmărește oligarhii ruși

Adolescentul care a monitorizat avionul privat al lui Elon Musk și-a canalizat atenția pe miliardarii ruși, pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Jack Sweeney, care are 19 ani, a creat un cont de Twitter numit „Russian Oligarch Jets”, care urmărește unde călătoresc unii dintre cei mai bogați oameni de afaceri ai Rusiei .

UPDATE ora 11.15. Google Europe blochează canalele YouTube conectate la Russia Today și Sputnik în toată Europa

Într-un mesaj postat pe Twitter, Google Europe spune că „Din cauza războiului aflat în desfășurare în Ucraina, blocăm canalele YouTube conectate la RT și Sputnik în toată Europa, cu efect imediat. Va dura timp pentru ca sistemele noastre să se intensifice complet. Echipele noastre continuă să monitorizeze situația non-stop pentru a lua măsuri rapide”

UPDATE ora 10.43. Aproape 900 de militari americani și români vor pleca la Galați: „Tragerile de luptă în cadrul exercițiului se execută cu tancuri T-55”

Aproximativ 900 de militari români și americani, cu peste 70 de mijloace tehnice, se vor instrui în comun, în perioada 2-10 martie, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Române (CSIL), din Smârdan, judeţul Galaţi, a anunțat, marți, Ministerul Apărării Naționale (MApN).

UPDATE ora 10.36. Ucraina scoate la vânzare „obligațiuni de război” pentru a-și finanța forțele armate

Guvernul din Ucraina a anunțat că intenționează să vândă, de marți, obligațiuni pentru a-și finanța forțele armate, în contextul agresiunii Rusiei.

UPDATE ora 10.30. Ucraina cere mai multe sancțiuni internaționale pentru Rusia

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut mai multe sancțiuni internaționale pentru Rusia, după atacul „barbar” asupra orașului Harkov, scrie The Guardian.

„Rachete barbare rusești atacă Piața Libertății din centrul și cartierele rezidențiale din Harkov. Putin nu poate distruge Ucraina. El comite mai multe crime de război din furie, ucide civili nevinovați”, a spus Kuleba pe rețelele de socializare.

UPDATE ora 10.27. Cel puțin șase au fost răniți, după ce o rachetă a distrus clădirea Consiliului Local din Harkov

Cel puțin șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil, în urma bombardării clădirii Consiliului Local din Harkov, anunță Serviciul de Urgență de Stat al Ucrainei într-o postare Telegram, conform CNN.

UPDATE ora 10.24. Ucraina: O femeie a incendiat un tanc rusesc cu un cocktail Molotov

Pe Twitter a apărut o înregistrare care o arată pe o femeie, aflată într-o mașină, care aruncă un cocktail Molotov într-un tanc al forțelor ruse.

În videoclip se vede cum femeia, care se află pe scaunul din dreapta șoferului, aruncă sticla incendiară către tancul rusesc în timp ce mașina în care se află trece pe lângă acesta.

UPDATE ora 10.15. Peste 5.700 de soldați ruși ar fi murit în primele cinci zile ale războiului din Ucraina

Peste 5.700 de soldați ruși ar fi murit în primele cinci zile ale războiului din Ucraina, potrivit informațiilor transmise de oficialii de la Kiev.

UPDATE ora 10.11. Cum arată centrul Harkovului după cel mai devastator bombardament de la începutul asediului rușilor

Imagini cu dezastrul făcut de rachetele lansate de ruși în noaptea de luni spre marți și după lovirea clădirii Consiliului Local din Harkov au apărut marți dimineață pe Twitter.

UPDATE ora 10.05. Editorial: Din coșmarul războiului în iadul inflației

Pe 24 februarie 2022, în ziua în care Vladimir Putin a început invazia Ucrainei, prețul petrolului Brent a urcat peste nivelul de 100 de dolari/baril, pentru prima dată după criza din 2014.

UPDATE ora 10.00. Ce alimente consumă soldații ruși în războiul din Ucraina: „Pe toate fronturile ai fost înșelat”

Armata ucraineană a arătat, într-o postare pe rețelele de socializare, ce mănâncă soldații ruși pe frontul din Ucraina.

UPDATE ora 9.57. Mărturii teribile din Harkov. Un tânăr grafician povestește cum au fost bombardate mai multe blocuri / Peste 20 de morți și numeroși răniți

Hlib, un tânăr grafician ucrainean, se află în locuința prietenei sale de la periferia Harkovului, unde se simte în siguranță. Părinții săi locuiesc însă într-un bloc aflat la doar câteva sute de metri distanță de zona bombardată de armata rusă. Zona a fost efectiv pulverizată, spune Hlib. Neoficial, bilanțul este de 20 de morți și foarte mulți răniți.

UPDATE ora 9.50. Momentul în care o rachetă distruge clădirea Consiliului Local din Harkov

Clădirea Consiliului Local din centrul orașului Harkov a fost distrusă de o rachetă marți dimineață, la 8:01, iar impactul a fost surprins de camerele de supraveghere în Piața Libertății.

UPDATE ora 9.33. BBC: Rușii de rând au început să simtă efectele sancțiunilor

Rușii de rând au început deja să simtă efectele sancțiunilor impuse de statele occidentale asupra țării, în contextul în care Rusia a invadat, joi, Ucraina.

UPDATE ora 9.19. Armata rusă, terorizată de drona ieftină fabricată în Turcia. Ce distrugeri a provocat Bayraktar TB2

Forțele aeriene ucrainene au provocat distrugeri masive armatei Rusiei cu ajutorul unor drone de producție turcească.

UPDATE ora 9.00. Atacurile armateii ruse asupra Kievului și Harkovului au continuat peste noapte. Primarul Harkovului, după ce rachetele au omorât alți 9 civili, printre care și 3 copii: „Nu este doar un război, este un masacru”

Atacurile armatei ruse asupra capitalei Kiev şi a oraşului Harkov au continuat în noaptea de luni spre marți. Bombardamentele de la Harkov au mai omorât încă 9 oameni și au rănit alți 37, scrie The Guardian.

UPDATE ora 8.53. Opt state UE cer negocieri privind aderarea Ucrainei blocul comunitar

Președinții Estoniei, Bulgariei, Republicii Cehe, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, Slovaciei și Sloveniei au publicat luni o scrisoare deschisă prin care solicită Uniunii Europene (UE) să acorde imediat Ucrainei statutul de țară candidată și să înceapă negocierile privind acceptarea sa oficială în bloc. Anterior, și România a anunțat că sprijină aderarea statului la UE, conform CNN.

„În acest moment critic, reiterăm solidaritatea noastră deplină cu Ucraina și poporul ei”, se arată în scrisoare.

UPDATE ora 8.34. Klaus Iohannis răspunde apelului făcut de Zelenski: România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei în UE

România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și Georgiei, în Uniunea Europeană. Locul acestor parteneri ai UE este în familia europeană, iar România va face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate”, a transmis șeful statului pe Twitter.

UPDATE ora 8.30. României i s-a solicitat tranzitarea teritoriului pentru transport de armament către Ucraina (surse)

UPDATE ora 8.20. Australia va trimite arme în valoare de 50 de milioane de dolari în Ucraina

Australia va contribui cu un sprijin militar de 50 de milioane de dolari, în Ucraina.

Prim-ministrul Scott Morrison a declarat marți că banii vor fi direcționați atât pentru ajutoare letale, cât și neletale.

„Vorbim de rachete, de muniție, vorbim de sprijinirea lor în apărarea propriei patrii”, a spus el, citat de BBC.

UPDATE ora 8.15. 70 de militari au murit în urma unui atac al artileriei ruse asupra localităţii Ohtîrka, situată la nord-est de Kiev

Până la 70 de soldați ucraineni au fost uciși  într-o lovitură a armatei ruse asupra orașului Okhtyrka, situat la din nord-est de Kiev, potrivit unui oficial local, citat de BBC.

UPDATE ora 08:05 – Membrii Congresului american au primit, luni, informații confidențiale de la înalți oficiali americani din Apărare, referitor la situația dramatică din Ucraina

UPDATE ora 8.03. Jurnaliști români, reținuți de autoritățile ucrainene la Liov. Polițiștii au crezut că sunt spioni ruși

UPDATE ora 7.46. „Ce e mai rău abia acum urmează din punct de vedere militar”. Avertismentul dur al unui senator american / Lupta pentru Kiev, lungă și dureroasă

UPDATE ora 7.16. O fetiță a murit în brațele tatălui ei, într-un supermarket din Mariupol bombardat de armata rusă. „Arătați-i asta lui Putin!”

O fetiță de șase ani a murit în brațele tatălui ei, într-un supermarket din Mariupol, Ucraina, lovit de rachetele armatei ruse.

UPDATE ora 6:48 – Belarusul continuă să fie folosit pentru acțiuni de luptă ale armatei ruse. Unitățile de Luptă ale Forțelor Armate ale Belarusului au început să se deplaseze la granița de stat a Ucrainei în direcție Volyn, relevă un rezumat al Statului Major al Forțelor Armate din Ucraina, din seara zilei de 28 februarie.

UPDATE ora 06:39 – Ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat marţi dimineața că secretarul de stat american Antony Blinken a oferit Ucrainei, care este atacată de Rusia, mai mult sprijin sub formă de sancţiuni şi arme.

UPDATE ora 05:55 – Atât armata ucraineană cât şi cea rusă au raportat luni pierderi masive în rândurile inamicului, însă cifrele nu sunt  confirmate oficial.  Armata ucraineană a raportat uciderea a peste 5.000 de soldaţi ruşi şi distrugerea a 191 de tancuri de la începutul războiului.

UPDATE ora 05:00 – Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a denunţat în noaptea de luni spre marţi drept o abordare americană ostilă anunţul Washingtonului privind expulzarea a 12 membri ai misiunii diplomatice ruse la ONU pentru spionaj.

„Acesta este un demers ostil împotriva ţării noastre”, a spus Antonov într-un comunicat postat pe Facebook în care mai afirmă că aceste acţiuni ale administraţiei americane provoacă la Moscova o „dezamăgire profundă şi un dezacord absolut”.

UPDATE ora 03:57 – Președintele Ucrainei ridică temporar obligația de a obține vize de intrare pentru orice străin care dorește să se alăture Legiunii Internaționale de Apărare a Ucrainei și să lupte de partea Ucrainei împotriva trupelor ruse invadatoare.

Decretul lui Volodmir Zelenski intră în vigoare marți și va rămâne în vigoare atâta timp cât legea marțială este în vigoare.

UPDATE ora 03:20 – Imaginile prin satelit înregistrate luni indicau prezenţa unui convoi militar rusesc la nord de capitala Kiev care se întindea pe aproximativ 64 de kilometri, mult mai lung decât cel raportat mai devreme în cursul aceleiaşi zile (27 de kilometri), transmite Reuters.

UPDATE ora 02:45 – Rusia a folosit rachete termobarice – „bomba cu vid”, o armă interzisă prin Convenția de la Geneva în atacurile asupra Ucrainei, a spus Oksana Markarova, ambasadoare Ucrainei în Statele Unite, relatează independent.co.uk.

Jurnaliștii de la CNN dezvăluiseră sâmbătă că au văzut un lansator de rachete termobarice al armatei ruse la sud de Belgorod, Rusia, aproape de granița Ucrainei, însă nu existau încă dovezi că acestea au fost folosite pe teritoriul Ucrainei.

UPDATE ora 02:00 – Primarul Kievului, Vitali Klitschko, i-a sfătuit pe locuitori să petreacă noaptea de luni spre marți în subsoluri sau adăposturi anti-bombe, dacă este posibil.

„Seara asta va fi din nou dificilă”, a scris el. „Facem apel la oamenii din Kiev să petreacă noaptea într-un adăpost”, a scris primarul capitalei ucrainene, potrivit New York Times.

UPDATE ora 01:00 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în noaptea de luni spre marți, că analizează rezultatele negocierilor de luni cu delegația rusă. Discuțiile, care au durat cinci ore, nu s-au finalizat, urmând a fi reluate zilele următoare.

„Pot exista negocieri corecte dacă o parte nu lovește cealaltă parte cu artileria cu rachete în momentul negocierilor. Până acum nu avem rezultatul pe care am dori să-l obținem. Rusia și-a declarat poziția și am declarat contrapuncte, pentru a pune capăt războiului. Am primit câteva semnale. Când delegația se va întoarce la Kiev, vom analiza ceea ce am auzit și apoi vom decide cum să trecem la a doua rundă de discuții”, a spus Zelensky într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, citat de CNN.

UPDATE ora 00: 40 – Pentagonul a făcut o estimare luni în care afirmă că este de părere că invazia rusă asupra Ucrainei a rămas în urma calendarului stabilit de Vladimir Putin.

„Credem că sunt cu câteva zile în urmă față de ce unde se așteptau să fie în acest moment. Dar în mod clar că continuăm să vedem forțele ruse mergând mai departe – sau încercând să se apropie de (n.r. capitala ucraineana), astfel încât să se poată intra în Kiev de la sol. Încă estimăm că se află în afara centrului orașului și, ceea ce știm clar, că au intenții cu privire la Kiev”, a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby timpul unei conferințe de luni la Pentagon, potrivit CNN.

UPDATE ora 00:00Statele Unite au expulzat 12 diplomați ruși la ONU din motive de securitate, argumentând că au „abuzat de privilegiile lor” angajându-se în acțiuni de spionaj, relatează CNN.

Potrivit Casei Albe, se lucra la expulzarea diplomaților de luni de zile, transmite CNN.

Reprezentanții misiunii SUA la ONU au mai spus într-o declarație că cei 12 diplomați ruși erau „agenti de informații… care au abuzat de privilegiile de rezidență în SUA, angajându-se în activități de spionaj care sunt negative pentru securitatea noastră națională”.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Pericolul ascuns din frizerie. Multe persoane s-au îmbolnăvit
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Fosta iubită a lui Liam Payne, devastată când a văzut imaginile în care artistul era...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ar putea creaturile microscopice ale oceanelor să ne arată secretele biologiei umane?